اینجا رفسنجان، شهر طلای سبز
رفسنجان شهری با قدمتی دیرینه با وسعتی حدود 7678 کیلومترمربع در مرکز ایران و شمال غرب استان کرمان (فاصله ۱۱۵ کیلومتری کلانشهر کرمان) واقع شده است. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ ه.ش 161909 نفر جمعیت داشته است. مردم رفسنجان به فارسی کرمانی سخن میگویند. رفسنجان بزرگترین صادرکننده پسته (سهم بزرگی از صادرات غیرنفتی) در جهان است و به همین سبب بزرگترین جنگل مصنوعی جهان در این شهر قرار گرفته است. پسته رفسنجان به دلیل کیفیت مثال زدنی آن از معروفیت جهانی برخوردار بوده و رفسنجان را به چهرهای شناخته شده در جهان تبدیل کرده است. همچنین معدن مس سرچشمه، بزرگترین معدن مس روباز خاورمیانه در این شهر قرار گرفته است. از طرفی دیگر، خاک مرغوب برای کاشی و سرامیک در این منطقه باعث شده است که بزرگترین کارخانههای کاشی ایران در این شهر تأسیس شوند. همچنین در رفسنجان کارخانجات زیادی از جمله مجتمع صنعتی هم مستقر هستند. رفسنجان، بافت تاریخی و آثار تاریخی فراوانی همچون خانه حاج آقا علی (بزرگترین خانه خشتی) بادگیر معین، حصار شهر دارد. دو رودخانه گیودری و شور از شهر رفسنجان عبور میکنند که به دلیل خشکسالی آبی در آنها جریان ندارد .رفسنجان اسامی مختلفی دارد که بیشتر در ارتباط با ذخایر زیرزمینی آن نامگذاری شده است مانند رفسنگان یا رفسنگ به معنای مس و کان به نام معدن که عربی شده آن رفسنجان است. منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان در سال ۱۳۸۹ در زمینی به مساحت ۷۰۰ هکتار در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی شهر رفسنجان (حدفاصل روستای ناصریه و کبوترخان) با مسئولیت شرکت گروه صنعتی زرینه مس وابسته به صندوق بازنشستگی شرکت ملی صنایع مس ایران ایجاد گردید. اخذ مجوزهای لازم طراحی یک سایت صنعتی مدرن و با جدیدترین متد روز دنیا توسط شرکت مشاورین مهندسی NCE آلمان آغاز شد. منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان به دلیل موقعیت بسیار مناسب خود از شمال استان کرمان و نزدیکی به قلب صنایع مس و فولاد کشور، دارای پتانسیلهای بالقوه فراوانی جهت رشد و پیشرفت انفجار گونه میباشد. همچنین به دلیل استقرار گمرک در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان باعث شده است که که مراودات اقتصادی و بازرگانی با خارج از کشور خصوصاً واردات ماشین آلات، مواد اولیه صنایع مس و فولاد به راحتی در انبارهای این منطقه، انباشته و جهت استفاده از این محل ترخیص کالا شوند و بخش زیادی از هزینههای حمل و بارگیری از بنادر دیگر کاهش، و سرعت انجام کار، به نحو قابل ملاحظهای افزایش یابد. از شرکتهای عمدهای که در منطقه اقتصادی رفسنجان فعالیت میکنند میتوان به شرکت توسعه نفت و گاز مرآت آریا اشاره نمود که در حال ساخت پالایشگاه نفت و مواد پتروشیمی مرآت آریا است و شرکت آب نگهدار کویر آریا که در حوزه تولید کودهای اب نگهدار هوشمند فعالیت دارد.
فعالان کارآفرینی رفسنجان
دانشگاه کارآفرینی رفسنجانرفسنجان دارای دانشگاههای متعددی است که یکی از این دانشگاهها، دانشگاه کارآفرینی است. یکی از سیاستهای اصلی دانشگاه کارآفرین، فعالیت در راستای سیاستهای توسعه پایدار کشور و رسیدن شاخصهای دانشگاه کارآفرین است. برای رسیدن به شاخصهای دانشگاه کارآفرین، اقداماتی در دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان صورت گرفته است که میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- اخذ مجوز تأسیس مرکز رشد واحدهای فناورانه از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و راهاندازی آن به طوری که 33 واحد فناور و شرکت ثبت شده در دورههای رشد و پیش رشد مستقر میباشند که تا کنون 3 شرکت، دانش بنیان شدهاند.
- ایجاد مرکز کارآفرینی در دانشگاه به منظور کمک به اجرای طرحهای کارآفرینی دانشجویان
- ایجاد مرکز جوار دانشگاهی با همکاری سازمان فنی و حرفهای کشور به منظور برگزاری دورههای مهارتی برای دانشجویان و صدور گواهی ملی گذارندن دورهها توسط سازمان فنی و حرفهای کشور. تا کنون در پنج رشته برق، ساختمان، مکاترونیک، ربات مسیریاب، بازرسی جوش و پنوماتیک دورههایی برگزار گردیده است. با برگزاری بیش از 30 دوره در سال، 836 نفر طی 95388 نفر ساعت، آموزشهای لازم را کسب کردهاند.
- تصویب آییننامههای مناسب به منظور تشویق دانشجویان برای حضور بیشتر در صنایع به منظور کارآموزی بیشتر و آشنایی با مشکلات صنایع در هنگام تحصیل و برگزاری متوالی با صنایع به منظور همکاری در این زمینه؛
- ترویج فرهنگ کارآفرینی با انجام برنامههای مختلف از جمله ارائه درس کارآفرینی برای دانشجویان، برگزاری کارگاههای مختلف کارآفرینی، پخش کلیپهای کارآفرینی در مکانهای مختلف و …
از طرفی به منظور تأمین بودجه مناسب برای اختصاص تسهیلات و وام به شرکتهای مرکز رشد و واحدهای فناور، اقدامات ذیل انجام شده است:
- انعقاد قرارداد با پارک علم و فناوری کرمان برای استفاده از تسهیلات و امتیازات پارک برای واحدها؛
- تأسیس صندوق پژوهش، نوآوری و فناوری داخلی دانشگاه با اختصاص سالانه 2 میلیارد ریال از درآمدهای اختصاصی دانشگاه برای حمایت از واحدهای فناور؛
- همکاری با پارک علم و فناوری کرمان و سایر دانشگاههای استان و بخش خصوصی به منظور دریافت مجوز صندوق پژوهش و نوآوری استان کرمان با اختصاص اعتبار سرمایهی 10 میلیارد ریال از درآمدهای اختصاصی؛
- معرفی شرکتهای دانش بنیان به معاونت فناوری ریاست جمهوری برای دریافت تسهیلات؛
- امضای تفاهمنامه با صندوق حمایت از پژوهشگران کشور به منظور حمایت از طرحهای کارآفرین؛ اختصاص 5/1% بودجه از درآمدهای اختصاصی به طرحهای کارآفرینی با تصویب هیات امناء؛
مرکز رشد دانشگاه ولیعصر )عج) رفسنجانمرکز رشد سازمانی است که جریان دانش و فناوری را در میان دانشگاهها، مؤسسات تحقیق و توسعه، شرکتهای خصوصی و مخترعین و مبتکرین به حرکت انداخته و ارتباط آنها را با بازار مدیریت میکند. این مرکز، رشد شرکتهای متکی بر نوآوری را با فرآیندهای حمایتی تسهیل میکند. بر اساس مصوبه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال 1391 مرکز رشد دانشگاه ولیعصر )عج) رفسنجان، با در اختیار داشتن زیربنای 600 مترمربع در بنای یادمان ریاست جمهوری و در کنار کتابخانه مرکزی دانشگاه و در مرکز شهر که دارای موقعیت مناسب از لحاظ امکان دسترسی میباشد فعالیت اجرایی خود را با هدف افزایش ثروت در جامعه از طریق ارتقاء فرهنگ نوآوری و کارآفرینی مبتنی بر علم و فناوری آغاز نمود. در طبقه همکف این ساختمان در سالن اصلی پارتییشنبندی انجام شده است که با توجه به پذیرش 6 هسته فناور آمادگی استقرار در مرکز را در مرحله پیشرشد پیدا نمودهاند.مرکز نوآوری و شتابدهی صنعت مس رفسنجان (شهید ستاری):در این مرکز تمام مراکز رشد و دانش بنیان گرد هم میآیند و ایدههای ناب دانشجویان و اساتید به محصول تبدیل میشود. حمایتهای مالی این مرکز از سوی مجتمع مس سرچشمه صورت میگیرد و دانشگاه نیز از نظر علم و دانش از طرحها حمایت میکند. این مرکز نوآوری و شتابدهی به نام شهید ستاری نامگذاری شده است که توسط مدیریت مجتمع مس سرچشمه در راستای همگام شدن با سیاستهای شرکتهای دنیا در دی ماه سال ۱۳۹۸ تفاهمنامه همکاری سه جانبه با دانشگاه ولیعصر، شرکت مس و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری منعقد کرده است.مرکز رشد فناوری سلامت رفسنجانمرکز رشد فناوری سلامت رفسنجان در تاريخ ۱۳۸۹٫۱۲٫۲ مجوز اوليه تأسيس و به استناد رأی صادره در دویست و شانزدهمین جلسه شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی مورخ ۱۳۹۱٫۳٫۲۳ موفق به دریافت اصولی این مرکز گردید و فعالیت خود را در حوزههاي مختلف سلامت آغاز نمود. اختصاص ساختمانی با مساحت زیربنای ۳۰۰ مترمربع که میزان مساحت زیربنای قابل واگذاری به واحدهای فناور ۲۵۰ مترمربع میباشد. دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان دارای ۵ دانشکده (دانشکده پزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشکده پیراپزشکی، دانشکده بهداشت) با حدود ۱۶۵ نفر عضو هیئت علمی و بیش از ۱۸۸۵ نفر دانشجو در مقاطع مختلف (كاردانی، كارشناسی، كارشناسی ارشد و دكتری ph.D) میباشد. همچنین دارای یک پژوهشکده علوم پایه پزشکی متشکل از سه مرکز تحقیقاتی ( مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی، مرکز تحقیقات ایمونولوژی بیماریهای عفونی و مرکز تحقیقات فیزیولوژی-فارماکولوژی) و 5 مرکز تحقیقاتی فعال دیگر شامل مرکز تحقیقات محیط کار، مركز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، مرکز تحقیقات مراقبت سالمندی، مرکز تحقیقات سلامت پسته، مرکز تحقیقات بیماریهای غیرواگیر و دارای یكی از مجهزترین آزمایشگاههای مواد غذایی كشور با بالاترین استانداردهای اروپا است.